Symbole na opakowaniach

Magiczne cztery znaki, E i trzy cyferki czy wiesz co oznaczają? Który symbol jest szkodliwy, a co można spokojnie, bez obaw spożywać. Nasze społeczeństwo jest nadal mało świadome, często wybieramy produkty szkodliwe, które zawierają niekorzystne składniki dla naszego zdrowia.

Dodatki do żywności E nie zawsze są szkodliwe, rakotwórcze. Warto przyjrzeć się kilku skrótom. Litera E to nic innego jak skrót od Europy, pod tą literą kryje się duża grupa różnych związków, naturalnych i syntetycznych. Te pierwsze często nie mają zbyt dużego wpływu na nasze zdrowie, drugie już niestety mogą być bardziej niebezpieczne.

Biorąc do ręki produkt największa uwagę warto zwracać na barwniki, konserwanty, antybiotyki czy też wzmacniacze smaku. Każdy może w prosty sposób zapamiętać, co jest szkodliwe, a co nadaje się do spożycia. Pierwsza grupa to barwniki od E100 do E199, druga grupa to konserwanty od E200 do E299, trzecia grupa to przeciwutleniacze od E300 do E399, czwarta grupa emulgatory od E400 do E499 oraz piąta grupa to związki pozostałe znaleźć je można pod symbolami od E500 do E 1500. Te ostatnie są substancjami najbardziej szkodliwymi, często uznawanymi za rakotwórcze.