Warzywa świeże, czy mrożone?

Czy uważasz, że świeże owoce i świeże warzywa są zdrowsze niż konserwowe lub mrożone, cóż, jeśli tak, to się mylisz. Oba rodzaje mają zalety i wady. Nie ma prostej odpowiedzi na pytanie, czy należy wypełnić kuchnię i szafki mrożonymi, świeżymi lub konserwowanymi owocami i warzywami. W tych grupach występuje bardzo duże zróżnicowanie żywieniowe, a zdrowotność produktu zależy zarówno od różnorodności surowca i jego jakości, jak i od warunków przechowywania i metod przetwarzania. Jakie są więc najbardziej wartościowe warzywa ?Ogólnie rzecz biorąc nie jest zatem możliwe stwierdzenie, że jedno jest zdrowsze od drugiego.

Może tracić wartość odżywczą podczas przechowywania.

Jednak naukowcy podkreślają, że świeże owoce, jagody i warzywa mają ograniczoną żywotność po zbiorach, a dla nich, szczególnie temperatura przechowywania i dostosowane opakowanie, mają kluczowe znaczenie dla zachowania widocznej jakości i zawartości składników odżywczych.

Zamrażanie i konserwowanie to dobre sposoby na wydłużenie okresu przydatności do spożycia. Produkty mrożone i konserwowe również mogą tracić składniki odżywcze podczas przechowywania, ale w znacznie mniejszym stopniu niż świeże. Wartości odżywcze takich produktów zależą przede wszystkim od jakości surowca i procedur produkcyjnych.

W roślinach występuje wiele różnych składników i w zależności od sposobu przygotowania i sposobu przechowywania wpływ na nie będzie różny. Na przykład witamina C jest łatwo tracona zarówno podczas przechowywania, jak i przetwarzania, podczas gdy polifenole i glukozynolany mogą wzrosnąć po zebraniu warzyw lub owoców.

Karotenoidy, na przykład prekursor witaminy A, mogą być również łatwiejsze do wchłonięcia przez organizm po obróbce termicznej, dzięki czemu pomidory w puszkach są dobrym źródłem tych składników odżywczych.

Im dłużej trwa dostarczanie świeżej żywności do nas z gospodarstwa, z którego pochodzi, tym bardziej zmniejsza się część składników odżywczych, takich jak witamina B, witamina C, polifenole i inne przeciwutleniacze.

Skoro zamrożone towary pozostają w zamrażarce przez tygodnie lub miesiące, z punktu widzenia ochrony środowiska skorzystanie z zamrożonych towarów może być również korzystne. Może się to przyczynić do tego, że będziemy musieli wyrzucać mniej jedzenia

Po zamrożeniu może zmienić smak.

Niemniej jednak zwróćmy uwagę, że konsystencja niektórych rodzajów mrożonych warzyw i owoców może być gorsza niż w przypadku świeżej żywności, a zamrażanie może czasami wpływać na smak. W takim przypadku może być powód, aby wybrać świeże odmiany.

Być może najlepszą opcją jest różnorodność.

Jeśli robisz zakupy raz w tygodniu, możesz kupić świeże warzywa i trochę mrożonych. Rozpocznij tydzień od zjedzenia najpierw świeżych, a następnie mrożonych.

Z żywieniowego punktu widzenia sposób gotowania warzyw może być ważniejszy niż to, czy są świeże czy mrożone. Na przykład, jeśli długo gotujesz warzywa w dużej ilości wody, witaminy przedostaną się do wody.

Niezależnie od tego, czy używasz warzyw świeżych, czy mrożonych, w garnku miej jak najmniej wody i gotuj je krótko, a najlepiej przygotowuj na parze. Z drugiej strony, jeśli zamierzasz używać wrzącej wody do zup lub sosów, to bezproblemowe jest gotowanie przez długi czas i z dużą ilością wody.

Jedz zróżnicowane posiłki.

Nieważne czy zapełnisz swoją kuchnię mrożonymi, świeżymi lub konserwowanymi owocami i warzywami. Najważniejsze jest, aby jeść dużo i różnorodnych owoców i warzyw. Możesz używać świeżych, konserwowanych, mrożonych i poddanych obróbce cieplnej warzyw, owoców i jagód. Możliwości jest wiele. Połowa „pięciu dziennie” powinna jednak stanowić warzywa.